Gamla Elverket, som vi har valt att kalla huset där vi bedriver vår verksamhet, drivs idag av IOGT-NTO i Falun. (Huset inrymde från början faluns elverk, därav namnet).

Verksamheten drivs, dels av oss som är anställda av IOGT-NTO, tillsammans med personer som praktiserar, arbetstränar och utför samhällstjänster, men mycket i huset sköts på ideell basis där våran sociala verksamhet spelar en viktig roll.

Vår arbetsinriktning idag, baseras i huvudsak på lunchrestaurangverksamhet och konferenser, där vi håller med lokaler, servar mat och kaffe och ser till att gästerna trivs.

Huset sjuder av liv, från tidig morgon till sena nätter - vanligtvis 7 dagar i veckan.
Här pågår dramateater, danskurser, låtskrivarkvällar, diskussionsforum, paneldebatter, föreläsningar, yoga, andra kurser och föreningsverksamheter m.m.

Mycket av verksamheten som pågår i huset anordnas genom NBV:s olika kurser.
NBV är IOGT-NTO:s studieförbund.

Vår målsättning med Gamla Elverket är att skapa en mötesplats för många olika grupper i samhället. Vi som är på Elverket vill skapa en miljö där det är högt i tak och ett tillåtande klimat, där vi undersöker och samtalar om hur vi gör för att växa som människor.

Vår styrka är vår sociala verksamhet och vår kulturverksamhet. En del av kulturverksamheten är våra caféarrangemang. Just nu, 2018/2019, har vi ett som heter Falu Bluebird. Falu Bluebird är en öppen scen för artister och för personer som ännu inte kallar sig artister men ändå vill framföra något material, som sång, diktläsning, instrumentalt eller teatralt.

Vi är öppna för övriga förslag på cafékvällar, gärna med inslag av personer som kan sprida kunskap eller väcka debatt och diskussioner i olika samhällsfrågor.KONTAKTINFORMATION


Gamla Elverket

Mats Zettergren
Christer Harrysson
Craig Thomas


023-196 97

070-716 84 14
073-905 80 08
073-527 03 76


STYRELSEN

Ordförande
Anna Fält

Vice ordförande
Kaj Johansson

Kassör
K-G Johansson

Ledamöter
Peter Ljungqvist
Annika Wiklund
Daniel Andersson
Elisabeth Myregrund


070-206 79 11
Hitta till Gamla Elverket
Gamla Elverket, Falun, Logotype
Gamla Elverket, logotype


Vi som är anställda av IOGT-NTO på Gamla Elverket i Falun är:


bild på Mats Zettergren

Mats Zettergren
Chefskock

bild på Christer Harrysson

Christer Harrysson
Tekniker

bild på Denis Jonsson

Denis Jonsson
Kock

bild på Jihanna Saleh

Jihanna Saleh
Lokalvård


 


Förutom oss fyra som är anställda av IOGT-NTO, så driver vi verksamheten tillsammans med personer som har andra typer av anställningar, ideella krafter, personer som praktiserar, arbetstränar och personer som utför samhälls- och ungdomstjänster.


 

bild på Craig

Craig Thomas
Idéell kraft
Falu Bluebird, Låtskrivarkvällar        


 


 

Gamla Falubilder

elverket 1902 Elverket 1902

elverket 1902 Översvämning 1916

elverket 1902 Maskinhallen 1925

elverket 1902 Elverket 1925


Se film från 1916 (filmarkivet)


Vi har från och med 2010 bett alla som är här och har varit hos oss att skriva någon rad om sig själv.


Alex
André
Anki
Anna

Jag heter Anna Aldrimer och arbetstränar på Gamla Elverket sedan april 2010.
Jag är här några timmar om dagen och hjälper bl.a. till med bokföring och musikverksamhet. Jag är musiklärare, sång- och körpedagog i grunden, och gillar musik, sport och friluftsliv, att läsa böcker, se en god film, vara i fjällen (så mycket som möjligt), stå på scen i olika sammanhang och umgås med dem jag tycker om. I slutet av augusti startade jag en Elverkskör, med dem som finns här på dagtid. Vi träffas ca. 45 min. i veckan och sjunger tillsammans. Skoj, tycker jag.
Jag vet inte hur länge jag kommer att vara kvar här, men jag tar en dag i taget och försöker vara närvarande i nuet. Allting har sin tid.

Anna
Annette
Annika

Jobbat i receptionen på Näringslivets Hus 9 augusti - 22 oktober.
- Tagit emot paket - Släppt in besökare - Bokat Stora Stöten

Björn
Cecilia
Charlie
"Cilla"
Cammila
Emelie
Emma
Emma
Erik
Erik
Fethi
Filip
Frida
Gerhald
Gjylie
Göran
Gustav
Ida
Jennifer
Joel
Johan
John
Cammila
Karin
Kent
Kenth
Kerstin
Kicki
Kim
Kim
Kristoffer
Kristoffer
Larz
Lily
Linus
Madde
Magnus
Malin
Manne
Manuela
Maria
Marie
Marika

Den första augusti 2011 började jag jobba på Gamla Elverket i ett projekt som heter Stea. Innan dess har jag många gånger träffat Tommy i andra sammanhang och det ledde till praktik på Elverket och efter det fortsatte jag ideellt. 2011 blev jag invald i IOGT-NTO:s lf 92 som ledamot. Då jag började min praktik på Elverket gjorde jag det valet att leva ett nyktert liv för att vara mer sann i mig själv och en förebild för alla barn och visa att man kan ha roligt utan alkohol. Jag är utbildad behandlingsassistent och KBT-pedagog och har jobbat på behandlingshem med olika inriktningar, allt från barn och familj till missbruk. Sveriges makalösa föräldrar är en riksorganisation för ensamstående föräldrar som jag är engagerad i sedan fyra år, i Falun ett nätverk i tre år och nu en lokal förening med föräldrar och barn som gör olika aktiviteter ihop. Förutom det så är jag representant i Föräldrar Emellan, Falun som anordnar gratis föreläsningar med barnpassning och Drogförebyggande gruppen som leds av Gunnar Blommé, Falu kommun.

Marita
Mats J
Mats
Micke
Micke
Monica
Nemo
Noah
Ove
Robert
Robin
Senita

Senita Zilic heter jag, 43 år, bor i Falun.
Från maj 2010 arbetstränar jag 2 timmar i receptionen på Näringslivet Hus. Trivs jättebra, glad och tacksam för att fått möjlighet att umgås med alla härliga människor. Här hittade jag trygghet och glädje som jag kan dela med alla. Jag är gift, har 2 barn, kommer ursprungligen från Bosnien, tycker om mat, böcker, musik, sport, film etc.

Sofia
Sonja
Terese
Therese
Tintin
Tomas

Heter Tomas, är 30 år gammal.
Ägnar mig åt hobbyprogrammering samt olika operativsystem på fritiden. En stor del av min tid ägnar jag också åt att skriva, har planer på att ge ut minst en bok. På elverket, fungerar jag lite som en allt i allo. Kan sitta i receptionen ena dagen i näringslivets hus, kan delta i en ungdomsgrupp nästa dag för ungdomar på glid. Kan även hoppa in samt hjälpa till med konferens samt cateringdelen samt hjälpa till med dagliga rutiner, såsom städning. Är en f.d värsting, som själv varit på glid. Skolan har inte gått speciellt bra, är självlärd inom de områden jag kan. Har väldigt nischade specialkunskaper. Det fungerar bra att vara på elverket, just nu.

Tommy
Veronica

Veronica Lundberg här!
Jag kom till Gamla Elverket den 12 juli för att ha praktik. En praktikplats jag själv valt eftersom jag sedan tidigare kände till stället! Har varit här mycket tidigare och lyssnat på musik. Tycker om miljön och alla olika människorna som är här! Jag känner att jag "hittat hem"! Äntligen! Tidigare i livet har jag arbetat som hotellreceptionist i Rättvik i många år! Jag har också jobbat som turistguide i Rättvik och så har jag guidat turister på sjön på Lisskulla och Gustaf Wasa, båtar som trafikerade Siljan. I Falun har jag sysslat med lite olika saker som fritidsledare för invandrarungdomar och barn vid Kvarnbergets fritidsgård. Stabergs Barockträdgård, Naturskolan, Handledare för flyktingar och invandrare på Komvux i Falun ! Tycker om NATUREN! Älskar MUSIK!

Viktor
Victor
Vilho

Vilho Rytkönen är relativt nybliven pensionär för ca två år sedan.
Har jobbat på tung industri på SKF, Nyby Bruk, F E Lindström här i Sverige, hela tiden med järn. I Finland jobbade jag mestadels på pappersindustri. Insåg senare att jobba mot maskiner var ingenting för mig, jag vann aldrig. Efter ett par besök på olika ”torkar”, skilsmässa och annat trassel ville jag prova något annat. Efter ett år på Fornby folkskola, började jag två och ett halvt års studier till fritidspedagog här i Falun på gamla läroverket. Har jobbat nästa 20 år på ett fritidshem i Bojsenburg, som hette K-5. Sista tio åren jobbade jag som vaktmästare för Kommunservice, placering i Hälsinggårdsskolan. På fritiden aktiv ledare på Friluftsfrämjandet. Starkt intresse för natur, speciellt fåglar och fågelskådning, med många resor runt om i Dalarna och övriga Sverige. Efter pensionering har jag börjat dansa i ”skrynkeldisco” dvs. pensionärsdans, för att ha kontakt m kvinnofolk och samtidigt få motion. Cyklar mycket, har aldrig haft körkort. Äger en digital kompaktkamera som används flitigt, det blir mellan ett par till 50-60 bilder per dag. Nuvarande sysslor sk Klassfarfar i en mellanstadieskola på förmiddagar och på eftermiddagar till Elverket. På sommarhalvåret är jag oftast på Lilltorpet. Bor i Herrhagen i samma hus i närmare 30 år.

Zandra

Gamla Elverket  •  Ölandsgatan 8  •  791 60 Falun
Telefon: Huset 023-196 97 / Lokalbokning 073-905 80 08
 •  www.gamlaelverket.se